Ciasteczka czekoladowe

with 2 komentarze

Czasem po prostu mamy ochotę na coś z czekoladą. I czemu nie? Kakao jest bogatym w witaminy i minerały antyoksydantem. Większość z nas kojarzy kakao z magnezem, a mało kto wie, że to jest także bogate źródło potasu, fosforu i wapnia. Ma do

bry wpływ na pamięć i układ krążenia, choć może uczulać. Kilka kostek dobrej gorzkiej czekolady poprawia nastrój i zmniejsza odczucie stresu. Co ciekawe, kakao może być skutecznym lekiem przeciwkaszlowym.

Do wykonania ok 20 dużych ciastek potrzebujemy:

pół szklanki mielonych migdałów
pól szklanki mielonych nasion słonecznika
pól szklanki (lub jeden duży) rozgniecionego przejrzałego banana 
1 łyżka kakao
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
garść wiórków kokosowych 
1 łyżka melasy (u mnie karobowa ale może być inny słodzik)
Łączymy ze sobą składniki i formujemy ciastka. Pieczemy ok 15 min w 180 stopniach.
 

2 Responses

  1. Irena
    | Odpowiedz

    Wyglądają kopytka przepysznie. Trzeba spróbować!))

  2. Irena Sasiadka
    | Odpowiedz

    Wyglądają kopytka przepysznie. Trzeba spróbować!))

Leave a Reply